top of page

BRYGGEN

Nieuwe start

In 2018 besloot violiste Jolente De Maeyer om Het Kamerorkest Brugge een nieuwe start te geven. Opgericht in 1970 door Patrick Peire onder de naam Collegium Instrumentale Brugense, werd het orkest in 2009 omgedoopt tot Het Kamerorkest Brugge. Jolente De Maeyer begint een nieuw hoofdstuk met BRYGGEN - Bruges Strings.


Het orkest heeft niet alleen bijna 50 jaar ervaring, het is en blijft het enige professionele strijkorkest in België dat werkt zonder dirigent.


In plaats van een schone lei, is het een kans voor Jolente De Maeyer om het orkest een welverdiende plaats te geven in het Belgische en internationale muziekleven met hernieuwde inspiratie en aanpak. Ze wil het orkest verder uitbreiden tot een dynamisch ensemble met een uniek profiel dat de hoogste artistieke kwaliteit en originele programmering garandeert.

Diverse toekomst

De toekomst is divers voor BRYGGEN. Enerzijds wil Jolente de door de jaren heen opgebouwde identiteit van het orkest laten evolueren: het kernrepertoire van het orkest is uitgebreid met belangrijke werken uit de 20e en 21e eeuw, met de belangrijkste focus op muziek uit de postmoderne beweging; componisten zoals Arvo Pärt, Max Richter, Philip Glass, Pēteris Vasks, Gia Kancheli en anderen, die strijkers overigens een prominente plaats in hun werk geven.

 

Anderzijds wil ze unieke samenwerkingen creëren met artistieke partners in interdisciplinaire projecten; De mobiele en flexibele bezetting van het orkest is ideaal voor samenwerkingen met theater, dans, film, beeldende kunst en andere kunstvormen.

Nieuwe initiatieven

Een andere ambitie is om nieuwe initiatieven te creëren die mensen op een andere manier kennis laten maken met klassieke muziek. Door zich te richten op gebieden die ook jongeren aanspreken, zoals klimaatverandering, hoopt ze door dat specifieke publiek gehoord te worden.


Jolente De Maeyer is artistiek leider van BRYGGEN - Bruges Strings.

bottom of page