top of page

BRYGGEN & Pieter Wispelwey

Programma: John Tavener (1944-2013) - The Protecting Veil Max Richter (1966) / Antonio Vivaldi (1678-1741) - Four Seasons Recomposed

Time & Location

16 mrt 2024 20:30 – 22:00

Abdijkerk Grimbergen, Kerkplein 1, 1850 Grimbergen, Belgium

About the Event

MEER INFO & TICKETS

 

‘De Vier Seizoenen’ van de Venetiaanse componist Antonio Vivaldi is niet alleen een van de belangrijkste werken uit het klassieke repertoire, maar ook het meest opgenomen in de geschiedenis van de klassieke muziek. Voor Max Richter heeft dit werk een punt van verzadiging bereikt: overal gehoord - in liften, parkings en gsm’s, op de radio en in televisiereclame - heeft het zijn merkbare kracht ten opzichte van het hedendaagse publiek verloren. De taak die Richter zichzelf oplegde, was dan ook om de luisterervaring bij dit meesterwerk opnieuw te configureren. Hij noemde het werk ‘The Four Seasons Recomposed’.

 

Richter ging heel radicaal met Vivaldi’s compositorisch materiaal om: door 75% van het origineel te verwijderen, behoudt hij enkel wat hij als essentieel beschouwt. De esthetische perspectieven die Richter op zijn beurt biedt, zijn die van minimalisme, elektronische muziek en postrock.

 

‘The Protecting Veil’ werd oorspronkelijk geschreven als een kort muziekstuk op verzoek van cellist Steven Isserlis, maar ontwikkelde zich al snel tot een substantiëler werk dat door de BBC besteld werd voor het Proms-seizoen in 1989. Zoals veel van Taveners composities weerspiegelt dit werk het Russisch-orthodoxe geloof van de componist.

 

BRYGGEN zal dit werk brengen met Pieter Wispelwey als solist.

Share This Event

bottom of page