PROJECTEN

'Zwanen'

In coproductie met deSingel Antwerpen creëren we een nieuwe familievoorstelling:

Over zwanen worden de wildste dingen verteld. Dat het betoverde meisjes zijn. Dat, wanneer ze hun zwanenkleed uittrekken, ze terug normaal zijn. Dat witte zwanen nieuwe baby’s van een andere wereld naar de onze brengen en dat zwarte zwanen net het omgekeerde doen, maar dan met zielen van de doden. En dat zwanen voor ze sterven plots heel mooi kunnen zingen. Een zwanenjong ziet er niet uit en het beroep van zwanenmeester bestaat echt.

Mensen verzonnen allerlei verhalen en sprookjes om hun mysterieuze verschijning te verklaren. Dan eens waren het betoverde meisjes of jongens op wie een zware vloek rustte. Sommigen konden ’s nachts even mens worden door hun verenkleed af te leggen. Dan eens waren het engelen die in een Andere Wereld, in het Engelenland of Engel-land, baby’tjes gingen halen of er dode mensen weer naartoe brachten. Het kinderliedje ‘Witte zwanen, zwarte zwanen, wie gaat ermee naar Engel-land varen’ vertelt daar iets over.  

 

Schrijver Nico Boon maakte een heel nieuw verhaal met alles wat hij over zwanen weet, actrice Hanne Struyf vertelt dat en Nico Sturm creëert een wereld tussen droom en werkelijkheid. En op het podium zullen negen zwanen staan: meisjes, maar ook jongens: zij zorgen met hun snaarinstrumenten voor de mooiste zwanenmuziek…

Met klassieke, hedendaagse en postmoderne muziek van Jean Sibelius, Edvard Grieg, Max Richter en Nicholas Britell met daar bovenop een dosis Scandinavische folk!

BRYGGEN - Bruges Strings 
Acteur: Hanne Struyf
Tekst: Nico Boon
Regisseur: Nico Sturm
Productionele en technische steun: Pantalone
Productie: BRYGGEN in coproductie met deSingel Antwerpen

Voorstellingen in de Singel Antwerpen, Hasselt, Schoten, Geel, Roeselare, Leuven, Sint-Niklaas, Lommel, Middelkerke.

Moby Dick

“Onmisbaar” en “een eye-opener”, kopte Variety over Wildness, de debuutfilm van regisseuse en performancekunstenares Wu Tsang uit 2012. Als vaste huisartieste van Schauspielhaus Zürich en omringd door haar eigen collectief Moved by the Motion, maakt ze films, installaties en performances. In 2020 was een retrospectief van haar werk te zien bij Fondation Lafayette in Parijs. Wu Tsang graaft verborgen geschiedenissen op, op zoek naar verhalen van gemarginaliseerde groepen zoals migranten of de LGBTQIA+ gemeenschap. Ze stelt de relatie tussen haar onderwerp en de kijker radicaal in vraag, door telkens een performatief element aan haar werk toe te voegen. Voor haar nieuwste creatie, Moby Dick, is dat element nogal bijzonder: een live strijkorkest, BRYGGEN. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Herman Melville, maakt Tsang een stille film die gebruikt maakt van de nieuwste virtuele technologieën. DJ Asma Maroof en componiste Caroline Shaw nemen de muziek voor hun rekening. Het oorspronkelijke verhaal wordt stevig herschreven. Tsang bekijkt de bredere context van de reis die Moby Dick ondernam; het was de periode van de transatlantische slavenhandel, het begin van het modern kapitalisme en er heerste grote onrust. Tsang herschrijft het verhaal vanuit een postkoloniale blik.

Concerten in de Singel Antwerpen.

Tales from the woods

Einojuhani Rautavaara, the Fiddlers, Op. 1


Ole Bull, Sæterjentens Søndag


Edvard Grieg, Erotik, Op.43 nr.5 (arrangement) 


Edvard Grieg, Holberg Suite


—


Traditional (arr. Danish String Quartet) 'Wood Works': selectie

Concerten in Concertgebouw Brugge, Walden Festival Brussel, Herentals, Turnhout.